BalsiKa osvojila 1. mjesto na međunarodnom takmičenju u Belgiji

BalsiKa osvojila 1. mjesto na 65. međunarodnom takmičenju orkestara mladih i time pokazala da mladi Bosne i Hercegovine itekako imaju šta da pokažu!

Od 28. aprila – 2. maja 2017. godine u belgijskom gradu Neerpelt se već 65. godinu zaredom održava muzički festival za mlade koji okuplja svaki put od 4000-7000 učesnika koji putem svojih orkestara dijele, uživaju i stiču nova iskustva sviranja i dijeljenja standarda u muzici. Orkestar BalsiKa je kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine učestvovao na ovom fenomenalnom festivalu za mlade i kao debitant osvojio prvo mjesto u kategoriji orkestara koji izvode tradicionalnu instrumentalnu muziku. Na ovom takmičenju ove godine učešće je uzelo 21 zemlja od Kine, Kolumbije i Rusije do Evrope, i oko 80 orkestara mladih, različitih žanrova i tipova od klasičnih orkestara, kvarteta, nestandardnih ansambala, do orkestara kao što je i BalsiKa – orkestar mladih koji izvodi tradicionalnu muziku na svoj jedinstveni energični način. Međunarodni žiri od pet članova je, kako sami kažu, ostao zadivljen energijom i entuzijazmom kojim ovi mladi Tuzlaci zrače.

Više o samom muzičkom festivalu kao i takmičenju, za one koji bi htjeli uzeti učešće sljedeće godine, možete potražiti na www.emj.be kao i arhivu fotografija našeg, na kojeg svi moramo biti ponosni, tuzlanskog orkestra mladih BalsiKa:

https://www.flickr.com/photos/emjfestival/albums/72157680544822292
https://www.flickr.com/photos/emjfestival/albums/72157679907555074

Mladi su dokazali još jedanput da uz samo malo podrške mogu svijet okrenuti naglavačke!

Bravo Tuzla, Bravo BalsiKa!